Tavasznyitó zöld-konyha
Lehel piacról érkezett Béby-tök, 3-4 marék spenót, egy csokor újhagyma-miszlikbevágva , fifti-fifti vaj+oliván megpárolva. Mellé főtt kölesből kézi-golyók, és rozmaringos tojáskrém-házitejföllel oltva. Nagyon illett hozzá a barna Leffe.
2012.03.06 19:37
Mákosdiósgubás re-torta

Maradék kenyeret (nekem barna) tejben (fehér:) szottyasztom, tudod egy olyan salátás-tál mennyiségű száraz kenyérre gondolok. Egy marék barna cukorral vidítom. Kicsit hagyom őket. Közben négy tojást széttörök, sárgát-fehérjét egybe keverek. Leszűrűm a tejet a kenyéről és félre teszem. Hátha csinálok belőle egy vanília sodót. A bepuhult tésztaságot a tojással keverem. Jön a mák és a darált dió. Annyi, amennyit érzel. Begyújtod a sütőt, először nagylángon előmelegíted 10 percig, aztán vedd a lángot kicsire, és tortaformában süssd a pépet púposodásig. Ha kihűlt, szabadítsd ki a tortaformából. Hogy bodza vagy almalekvár illik hozzá, eldönthetetlen. Két út, két univerzum.

2011.11.08 19:33
Zöldséglevesek

A legfinomabb zöldségleves kezdete az 5 deka vajon dinsztelt apróra vágott hagyma (with só).Utána jöhet(nek) a bármiféle zöldség(ek), és az elegáns mennyiségű víz, fűszerek. Lassú tűz! Mikor megfőttek a zöldségek az egy harmadát, vagy a felét, egy kis főzőlével lemixelem és visszatöltöm a levesbe. Így önmagával sűrűsödik, nem kell néki se tejszín, se habarás, se rántás. Minden levesben elfér egy fej fokhagyma! Ezt is az elejétől fogva főzzük a többivel együtt. Apróra vágott paradicsomot a végefelé teszem bele, hogy megmaradjon a  szépsége, de mégis finoman közreműködjön, mint savanyító. Ennyi! Vagyis  még egy két gondolat a zöldségekről: Karaláb(é)nak van az egyik legszebb lelke (íze), bármilyen unalmasnak tűnő zöldséglevest feldob a jelenlétével. Hasonló jó véleménnyel vagyok a kelkáposzta zsenge ropogós leveleiről. Az egyik kedvencem a friss paradicsommal felturbózott kelkáposzta főzelék-leves. Bokor faluban ettem, Krisztina polgármester- asszony kapros borsólevesét, színtén megszívlelendő vagy megízlelhető - petrezselyem szórás helyett - vagy vegyesen.


 

2011.11.09 21:57
Chilis Csokis Palacsinta

Csak annyi, hogy chili-olajjal kellemesre becsípetem a csoki-krémet, amit ha pudingporból csinálok, akkor nem tejjel, hanem egy meggy-befőtt levével főzök fel. Olyat is lehet, hogy banánra tekerem a csokis palacsintát, és felvágom suchi-nyi méretre. Olvasztott étcsokival plombálva le a palacsinta tekervényt.

2011.11.07 14:38
Zöld Sárga-Zöld Spárga.
Zöld Sárga-Zöld Spárga. Vajon pírítgatom a zsenge spárgát, néha kap egy kis vizet. Mikoron puha lesz a teste,2-3 újhagymával (zöldestül) és 2-3 paradicsommal ízesre párolom (só, paprika, plusz vaj). Közben keménytojást főzök, és sajtot is reszelek. A meleg spárga-pároltra rászórom a sajtot, és tojással feladva tálalom. Ropogós zöldsaláta és friss limonádé colorizál vele ízben is.
2011.09.29 10:26
Tuti Helyek

Ahol nem én főzök, de szívből ajánlom kipróbálásra!


Nostro http://www.nostrogastronomy.hu/


Almássy Vendéglő http://www.almasyvendeglo.hu/hu/programok


Csészényi Kávézó http://www.cseszenyi.hu/ Próbálja ki a Csészényi Kedvencét!


Itt vettem az elmúlt idők legfinomabb CSALAMÁDÉJÁT! Fény utcai piac, első emelet.2011.10.28 18:31
NoSalty--Interjú

NoSalty Interjú Gastro-ügyben Borival

2012.01.23 14:28